Waar is corruptiejager Teeven gebleven?

Toen Fred Teeven afgelopen juni de rode loper uitrolde voor MPAA-voorman en oud-senator Chris Dodd vroeg ik me al af hoe het nu kon dat deze lobbyist voor Disney, Universal en de rest van de entertainment industrie zo warm onthaald wordt, terwijl de consumentenbond en stichting BoF geen voet tussen de deur van de staatssecreatris krijgen. Wat moet een liberaal als Teeven nu met een monopolist als Dodd?

In oktober vroeg ik me af waarom Teeven zijn wetgeving zo nadrukkelijk aanpast aan de wensen van één private partij, stichting BREIN. Tweakers quote: “De wijzigingen die ik wil doorvoeren zullen meer mogelijkheden opleveren om het auteursrecht te handhaven. Daarvan zal Stichting Brein gebruik kunnen maken.

Chris Dodd, Fred Teeven

Dodd gaf aan tevreden te zijn met de kabinetsplannen en wil dat ons land als voorbeeld gaat dienen voor de rest van Europa.

Afgelopen week kwam daar naar aanleiding van de MegaUpload-operatie weer een vraag bij.

Waarom moedigt Teeven Nederlanders aan om zelf maar achter inbrekers aan te gaan, maar kunnen de Nederlandse politie en het O.M. wél zomaar worden ingezet om met strenge hand de Amerikaanse copyrightwetten waar ook ter wereld te handhaven?

Deze week bleek dat de MPAA, die het afgelopen jaar ruim $2.000.000 doneerde aan de 32 SOPA-voorstanders, erg strenge voorwaarden aan deze donaties stelt. Chris Dodd zei namelijk in een zeldzame bui van eerlijkheid op Fox News: “Those who count on quote ‘Hollywood’ for support need to understand that this industry is watching very carefully who’s going to stand up for them when their job is at stake. Don’t ask me to write a check for you when you think your job is at risk and then don’t pay any attention to me when my job is at stake.”

Meer dan 25.000 mensen ondertekenden intussen de petitie voor een strafrechtelijk onderzoek naar de MPAA en Chris Dodd. Het zou Teeven, die ooit naam maakte als corruptiejager, te denken moeten geven dat hij de indruk geeft zijn oren te laten hangen naar een lobbyclub die toegeeft op grote schaal politici om te kopen.

Het wachten is op een afdoende verklaring van Teeven over zijn banden met Chris Dodd, de MPAA en de invloed die de MPAA op het beleid en handelen van de Nederlandse regering en de politiediensten heeft. Tot die verklaring er is, wekt de staatssecreatris de indruk dat hij ofwel zijn connecties niet afdoende screent, of dat Teeven op het toppunt van zijn carriére zelf is gezwicht voor de macht van het onbeperkte geld.

 

 

 

 

 

3 comments

  1. Reggie Roning says:

    Toen Amerika besloot om AIG voor 160 miljard dollar aan staatsteun te verlenen werd er op het allerlaatste moment op miraculeuze wijze clausules in de voorwaarden gewijzigd waardoor de topmannen van AIG alsnog aansprak konden maken op uhn bonussen. Chris Dodd’s ‘nut’ voor de heren met het grote geld werd al snel duidelijk.

    http://www.youtube.com/watch?v=1GoK0539Gl4&feature=related

    Dat onze regering BV met zulks lui banden heeft verbaasd me geens zins. Die banden moeten goed in de gaten gehouden worden want het zijn er veel meer. Wat te denken van bijvoorbeeld Verhagen? Die zal nu wel balen dat een tweede kerncentrale is uitgesteld. De stekker is er nog niet uit dus ik voorzie wel dat hij er alles aan zal doen om zijn carriere in de energiesector veilig te stellen. Slechte timing voor hem dat we ons bevinden in een krediet’crisis’. Anders was het besluit al lang breed genomen.

  2. knutselsmurf says:

    Ach ja, de carriere van veel politici verloopt volgens een vast patroon. Ze beginnen met het opbouwen van een netwerk en het verdedigen van kiezers- en partijbelangen en daarna schakelen ze vaak over op het verdedigen van de belangen van grote bedrijven. Erg doorzichtig van Fred Teeven om daar nu al mee te beginnen. Je vindt zulke types vooral bij de VVD ( hoewel Wim Kok ook in het rijtje past ) Neelie Smit-Kroes is m.i. een positieve uitzondering op rechts.